Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja

Trenutno događanje:

21. 03. 2024. - 25. 03. 2025.

Stanje od papira

Maja Marković

Stanje od papira treći je rad Maje Marković (o prvom radu ovdje, a o drugom ovdje) koji pažljivo ustanovljuje razine kojima se kretala arhitektica Zoja Dumengjić projektirajući bolničke i srodne prostore, te prvi rad koji izlaže u Galeriji „Zoja Dumengjić“ pri KBC Split, jednom od najuspješnijih bolničkih objekata u Hrvatskoj, koji tek treba valorizirati u globalnom kontekstu. Marković je započela svoje istraživanja u ozdravljujućim sferama Zoje Dumengjić još 2019. godine, kroz istraživački modul pod nazivom “Skrb i solidarnost” projekta “Retropolis” Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (molimo vidjeti: Istraživački modul 1, Istraživački modul 2, Istraživački modul 3), uvidjevši istom značaj koloritnog spektra kojim Dumengjić operira pri oblikovanju interijera skrbi i brige za najugroženije članove zajednice. Stanje od papira minuciozno isprepleće arhivski papir, istovremeno i simbol arhivske potrage za arhitektonskim djelima koja su preživjela samo na papiru, i krhkosti ljudskog zdravlja koje često zapinje u zdravstvenim kartonima pretrpanim birokratskim ladicama medicinskih sistema, s fotografijama sa kojih odgonetava posvećenost kojom je Dumengjić tražila humane dimenzije oblikovanja za potrebe liječenja bolesnih i povrijeđenih – oblikovanja koje je bilo i urbanističko i arhitektonsko i dizajnersko. Dosljedna svojoj praksi transformacije dvije dimenzije fotografije u multi-dimenzionalni objekt, Maja Marković upućuje na nove interpretacije prostora skrbi Zoje Dumengjić.

Pročitaj više...

URBANOLOGIJE

Urbanologije obuhvaćaju aktivnosti UIII-a koje se odnose na istraživanja grada, urbaniteta, urbanizma, prostorne teorije, kao i na urbanu antropologiju i sociologiju te vizualnu antropologiju.

Pročitaj više...

retropolis

Osnovno pitanje koje postavlja projekt Retropolis jest: jesu li bolje budućnosti čovječanstva anticipirane u 20. stoljeću izgubljene? U vrlo konkretnom slučaju, kroz projekt se sondira vrijeme u kojem se istovremeno artikuliraju nacrti boljeg i pravednijeg društva i otpor konzervativnim silama koje dijele ljude prema rasama ili nacijama. Moderni Zagreb nastaje 1930-ih, projicira se i preko Save (i danas Novi Zagreb) u krilu novoosnovanog Građevnog ureda, dok gradom i zemljom kolaju progresivne ideje napretka Radničke komore Božidara Adžije i Škole narodnog zdravlja Andrije Štampara, umjetnička stremljenja konstruktivizma i zenitizma, te brojne radničke i ženske novine. U to vrijeme formiraju se znakoviti manifesti za budućnost čije su ideje relevantne i danas: pravo na jednakost među ljudima, pravo na rad, stan i zdravlje, pravo na umjetničke slobode i slobodu govora, ukratko – pravo na grad. Aktualni i u doba antropocena, ti manifesti predstavljaju mentalne, emotivne i imaginativne repertoare koji snažno transformiraju svakodnevicu, dizajn postaje alat društvenog napretka, a umjetnost je ontološki povezana s humanističkim i prirodnim znanostima i tehnologijom.

Pročitaj više...

Koraci grada: Novi novi Zagreb

Projektom "Koraci grada" otvorena je nova faza u urbanološkim istraživanjima kojima se udruga bavi. Uvođenjem teorijskog presjecišta dvostruke ontologije odnosa između modernosti filma i grada, nastala je i prva hrvatska teorijska čitanka unutar tog pravca. Kroz projekt "Koraci grada: NOVI NOVI ZAGREB" fokus ostaje na Ulici grada Vukovara, te se uspoređuje, lefebvrijanskim jezikom rečeno, "življeno iskustvo" s tek djelomičnom izvedbom "koncepta" centra grada, ali se istovremeno fokus širi na rezidencijalni dio Zagreba kojeg i 65 godina nakon početka njegove gradnje zovemo Novim, kao i na negativnu posljedicu modernističkog zoniranja - i danas izoliranu (post)industrijsku zonu Žitnjak u čijem se srcu nalazi umjetnička organizacija Atelieri Žitnjak. Što se događalo s umjetničkom zajednicom od razdoblja socijalističkog modernizma do danas, od umjetničkih ateljea u centru grada te njihovog planiranja u novogradnjama tijekom 1950-ih i 1960-ih do današnje marginalizacije u industrijskoj zoni, jedno je od glavnih pitanja kojima se projekt bavi, dok je aktivistički cilj zaštita urbanog koncepta Ulice grada Vukovara te Novog Zagreba.

Pročitaj više...

iluminovizija

Iluminovizija je projekt koji je inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Ta gotovo anegdotalna činjenice nije prisutna u dominantnom narativu o gradu, koji se sada samopredstavlja isključivo kao grad srednjevjekovne baštine, zanemarujući tako nedavni historijat svoje modernizacije. Namjera projekta Iluminovizija je potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala ali i kroz interdisciplinarnu suradnju raznih profesija koje se bave našim odnosom spram okoliša, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika. Iluminovizija 2019 :: Prostori između : pogledati ovdje Iluminovizija 2018: Vidici postindustrijskog i postlegaliziranog grada "Iluminovizija: Vidici postindustrijskog i postlegaliziranog grada" proizašla je iz programa Iluminovizija 2017. provedenog u suradnji s Društvom arhitekata Šibenika, kada smo u okviru mini-simpozija predstavili Slow-light koncept umjetnice Siegrun Appelt kao antitezu rastrošnim festivalima svjetla, a s ciljem stavljanja naglaska na svakodnevno osvjetljenje; te umjetničku svjetlosnu instalaciju I.M.Klifa kojom smo naglasili nestanak kinematografa kao metaforu nestanka određenih modela društvenog života (jedino mjesto kolektivnog društvenog doživljaja filmske projekcije u tehnički prikladno opremljenom okruženju smješteno je danas u Šibeniku u shopping centru, mjestu koje građane reducira na potrošače). Što je s proizvodnjom? Kao što je nekada kinofikacija pratila industrijalizaciju Šibenika, tako je u zadnja dva desetljeća de-kinofikacija pojava koja ide ruku pod ruku s de-industrijalizacijom. De-industrijalizirana područja grada ne svjedoče samo o drugačijim razvojnim ideologemima grada, već i danas predstavljaju njegov jedinstveni potencijal. Industrijalizacija je primarno označitelj za bujanje tvorničkih hala i masivnih (te često za okoliš pogubnih) postrojenja, ali politike koje su gradile tvornice gradile su i čitava naselja u kojima su domove dobili brojni radnici i njihove obitelji, od Baldekina preko prvih nebodera u Dalmaciji do Vidika, najistočnijeg dijela Šibenika. Događanja u 2018. godini:

Predavanje i noćna šetnja arhitektice Armine Pilav

Pročitaj više...

Koraci grada 1957-2017

Današnja Avenija grada Vukovara metaforički je i fizički poligon socijalističkog modernizma na kojem je počela izgradnja Zagreba nakon 2. svjetskog rata. 1957. godine, tada Avenija proleterskih brigada bila je i mjestom na kojem su se snimali propagandni filmovi o modernom gradu u nastajanju. 

Pročitaj više...

Bogdan Bogdanovic

U 2012. u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu, ArchitekturZentrum Wien i JUSP-Jasenovac, a u ko-kustoskoj interpretaciji Ivana Ristića i Sonje Leboš te uz najljubazniju i velikodušnu pomoc gđe Ksenije Bogdanovic, priredjena je u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu izložba "Bogdan Bogdanović-Ukleti neimar", prva posthumna izložba u Hrvatskoj o velikom neimaru jugoslavenskog protomodernizma koji je republiku-koja-to-tek-treba-postati zadužio ostavštinom niza spomenika i spomen-cjelina, uključivši i primjerke njegovih knjiga iz osobne ostavštine.

Pročitaj više...

Arhiv Mnemosyne

Mnemosyne je projekt koji započinje 2009. godine kao autorski koncept kulturne i urbane antropologinje, kustosice i istraživačice Sonje Leboš. Tijekom 2010. godine, uz podršku Evropske komisije i programa Evropa za građane - European Remembrance, projekt Mnemosyne. Theatre of Memories-Phase 1: Getting Together obuhvatio je niz aktivnosti u Zagrebu i Pragu. Katalog projekta dostupan je ovdje, a možete poslušati i dio glazbene interpretacije u izvedbi Manje Ristić. U suradnji s organizacijom multimedijalnih umjetnika Auropolis te uz izniman angažman Manje Ristić i podršku Grada Beograda i Centra za kulturnu dekontaminaciju, izvedene su dvije predstave Kazalište sjećanja, u kazalištu "Vuk Karadžić" i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Pročitaj više...

vijesti

24. 02. 2024.

Album

album water memory — mnemosonic topographies of the Adriatic
 
zvuk, tekst, imaginarij: Manja Ristić
urednica: Sonja Leboš
sound mastering: La Plant Studio, Beograd
oblikovanje: Nevena Vasiljević
lektura: Mark Vernon
produkcija, naklada, distribucija: ELL Studio 2023
umjetničko istraživanje u suradnji s Udrugom za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja 
 
Podrška: Ministarstvo kulture i medija RH, Dubrovačko-neretvanska županija 
 
Manifestacija Sélection Musiques Expérimentales 2024 organizirana je od strane prestižne Académie Charles Cros.

Album s knjižicom je rasprodan ali posjetite bandcamp profil umjetnice

Pročitaj više...
21. 04. 2023.

PHOTO TALK: Sonja Leboš i Domagoj Burilović

16. 09. 2020.

Geometrija elektrifikacije

U srpnju i kolovozu 2020. provedena su 3 istraživačka modula u Šibeniku u okviru programa Geometrija elektrifikacije. Više informacija ovdje.

Pročitaj više...
15. 07. 2020.

Lansiranje projekta

Nakon višemjesečnih priprema i odlaganja zbog krize uzrokovane COVID 19 pandemijom, radionicom u Kulturnom centru Travno prošlog tjedna smo uspješno lansirali naš projekt "Grad :: Film : kako nastaje zajednica?".

Pročitaj više...
23. 04. 2019.

Skrb i solidarnost : : istraživački modul 1 - Karlovac i Ogulin

U srijedu 24.4.2019. obavljeno je prvo terensko istraživanje u Karlovcu i Ogulinu. U Karlovcu smo posjetili Opću bolnicu Karlovac te Medicinsku školu. Obje ustanove dio su kompleksa Medicinskog centra Karlovac, za koji je Zoja Dumengjić 1961. godine dobila 1. nagradu na natječaju. Prvo je izgrađen TBC odjel, danas pod imenom “Stara bolnica”, gdje se nalaze 2 odjela, psihijatrija i zarazni odjel, odvojeni principom vertikalnog zoniranja i sa zasebnim ulazom. Projekt za medicinsku školu je iz 1975. godine, što znači da je škola sagrađena puno kasnije. Porazgovarali smo s ravnateljem Opće bolnice Karlovac Ervinom Jančićem te ravnateljicom Medicinske škole Jasminkom Štajcer o mogućnostima suradnje u okviru projekta “Skrb i solidarnost”.

Pročitaj više...
29. 10. 2018.

publikacija Koraci grada :: Medijske slike

Publikacija "Koraci grada :: Medijske slike :: Zagreb 1957 - 2017" koju smo objavili 2017 godine u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka dostupna je u knjižari UPI2M u Medulićevoj 20, a uskoro i u drugim knjižarama u zemlji.

Pročitaj više...
28. 10. 2018.

setnja Novim Zagrebom

TV prilog o šetnji o umjetnosti u javnom prostoru Novog Zagreba pod vodstvom Patricie Počanić. Pogledajte i arhivske snimke Ivana Ladislava Galete o akciji "Zaboravljena lokomotiva" iz 1978. NOVI NOVI Zagreb.

Pročitaj više...
28. 02. 2018.

in memoriam Branko Lentic

Prije desetak dana, točnije 14. veljače, u Zagrebu je preminuo Branko Lentić, televizijski novinar koji se bavio istraživačkim novinarstvom u vrijeme kada za to još nije postojao naziv. No bilo je to jednako opasno kao i danas, što se možda najbolje vidi i čuje iz opaske naratora u reportaži Dinamitaši, koja govori o prijetnjama koje dobiva televizijska ekipa, snimajući izjave onih koji su se ohrabrili da nešto kažu o toj ilegalnoj raboti u kojoj su mnogi izgubili jednu, a ponekad i obje šake, oglušili ili oslijepili. Rabota je to koja se razvila u vrijeme kada se gradila Jadranska magistrala, što praktički znači u razdoblju od 20 godina (1945-1964) dinamit je bio dostupan onima koji su na taj način prehranjivali gladna usta. Međutim, u vrijeme kada Lentić snima Dinamitaše, a to je 1974. godine, ribu dinamitom love oni koji od novca zarađenog prodajom te ribe ugostiteljima po cijeni tri puta manjoj no što je redovna cijena legalno ulovljene ribe, grade kuće za iznajmljivanje, kupuju brodove i automobile.

Pročitaj više...
20. 12. 2016.

Koraci grada 1957 -2017

U 2017. godini UIII će provoditi uz institucionalnu podršku zaklade Kultura nova provoditi projekt "Koraci grada 1957-2017". 

Pročitaj više...