URBANOLOGIJE

Urbanologije obuhvaćaju aktivnosti UIII-a koje se odnose na istraživanja grada, urbaniteta, urbanizma, prostorne teorije, kao i na urbanu antropologiju i sociologiju te vizualnu antropologiju.

Jedno od prvih naših sveobuhvatnih istraživanja posvećeno gradskoj četvrti Maksimir bilo je ujedno i prvo u Hrvatskoj provedeno interdisciplinarno istraživanje jede gradske četvrti. Istraživački projekt "Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene" (PIPIPP) u kojem su sudjelovali Dafne Berc, Dino Igrec, Elke Krasny, Sonja Leboš, Fedor Kritovac, Kristina Rismondo i drugi kolege i kolegice, te oko 500 učenika XV. gimnazije, rezultiralo je istoimenom publikacijom koju možete pronaći u našoj urbanološkoj arhivi.

Iz projekta "PIPIPP", proizašli su projekti res urbanae i aRs PUBLICAe (više u našoj urbanološkoj arhivi). Oba projekta pokrenuta su 2010. godine. Res urbanae bavio se pitanjima objekata u javnom i privatnom vlasništvu, te neodržavanjem ovih drugih, dok se aRs PUBLICae primarno bavio pitanjima umjetničkog sadržaja u javnom prostoru.