Arhiv Mnemosyne

Mnemosyne je projekt koji započinje 2009. godine kao autorski koncept kulturne i urbane antropologinje, kustosice i istraživačice Sonje Leboš. Tijekom 2010. godine, uz podršku Evropske komisije i programa Evropa za građane - European Remembrance, projekt Mnemosyne. Theatre of Memories-Phase 1: Getting Together obuhvatio je niz aktivnosti u Zagrebu i Pragu. Katalog projekta dostupan je ovdje, a možete poslušati i dio glazbene interpretacije u izvedbi Manje Ristić. U suradnji s organizacijom multimedijalnih umjetnika Auropolis te uz izniman angažman Manje Ristić i podršku Grada Beograda i Centra za kulturnu dekontaminaciju, izvedene su dvije predstave Kazalište sjećanja, u kazalištu "Vuk Karadžić" i u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

2011. godine u suradnji s Deborah Hustić organizirali smo radionicu Social Dress, reciklirajući uniforme i nacionalna i militarna obilježja.

U 2012. godini provedena su opširna istraživanja o radu i značaju Bogdana Bogdanovića, te je priređena izložba "Bogdan Bogdanović - Ukleti neimar", prva posthumna izložba u RH o velikom arhitektu i piscu, u Gliptoteci HAZU u Zagrebu.

U 2013. godini priređena je izložba "Bogdan Bogdanović-Ukleti Neimar" u istočnom krilu Dioklecijanovih podruma. Za tu priliku izložba je dopunjena dodatnim istraživanjima predstavljenih glazbenom interpretacijom Bogdanovog djela u izvođenju Manje Ristić i Sonje Leboš. Također, Sonja Leboš je održala višednevnu radionicu, predavanje i postavila manji izložbeni format u OKC Abrašević u Mostaru.

Partizanska nekropola, Mostar autor: B.Bogdanović

U 2014. godini izložba "Bogdan Bogdanović-Ukleti neimar" priređena je u Puli uz predavanje Sonje Leboš pod naslovom "O Bogdanu Bogdanoviću i arhitektonskom djelu kao kolektivnoj izvedbi", u MMC Luka. Također, u suradnji s Vizkulturom i našim programom aRs PUBLICae, proveli smo natječaj za vizualizaciju Dudika.

U 2015. godini, nakon lokalnih istraživanja i brojnih pregovaranja s lokalnim akterima te uz veliku pomoć gradske zastupnice Biljane Gaće, izložba "Bogdan Bogdanović-Ukleti neimar" priređena je u Gradskom muzeju Vukovar, uz istoimeno predavanje Sonje Leboš. Izložbi u Vukovaru prethodila je istoimena izložba u Osijeku, također popraćena predavanjem,

2016. godine izložba je priređena i u dubrovačkoj galeriji Dulčić-Masle-Pulitika, ponovo uz instalaciju Ivan Marušića Klifa. Na Korčuli je provedeno opsežno umjetničko istraživanje u kojem su sudjelovali Manja Ristić, Ronald Panza, Marko Paunović, Milan Rakita i Sonja Leboš, o vezama između otočića Vrnika kraj Korčule, odakle su stizali neimari koji su gradili Partizansku metropolu u Mostaru, i Bogdanovog spomen-područja. U Korčuli je u suradnji sa sivom)(zonom priređen impro-koncert pod nazivom "Priče od kamena i zvuka. Od Korčule do Mostara i dalje"

U Beogradu i na Korčuli održana su dva kick-off sastanka članova platforme Mnemosyne na kojima se raspravljalo o arheologijama zajedničke budućnosti.