Bogdan Bogdanovic

U 2012. u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom u Zagrebu, ArchitekturZentrum Wien i JUSP-Jasenovac, a u ko-kustoskoj interpretaciji Ivana Ristića i Sonje Leboš te uz najljubazniju i velikodušnu pomoc gđe Ksenije Bogdanovic, priredjena je u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu izložba "Bogdan Bogdanović-Ukleti neimar", prva posthumna izložba u Hrvatskoj o velikom neimaru jugoslavenskog protomodernizma koji je republiku-koja-to-tek-treba-postati zadužio ostavštinom niza spomenika i spomen-cjelina, uključivši i primjerke njegovih knjiga iz osobne ostavštine.

Photo: Architekturzentrum Wien

U kustoskoj intrepretaciji Sonje Leboš, u izložbu je uključen film Lipanjska gibanja Želimira Žilnika, video instalacija sa snimkom performansa Patricije Dona, te instalacija Ivana Marušića Klifa, kao multimedijalna interpretacije Bogdanovih crteža. Za vrijeme trajanja izložbe organiziran je i okrugli stol na kojem su sudjelovali Friedrich Achleitner, Sanja Horvatinčić, Andrija Mutnjaković, Ivan Ristić, Dietmar Steiner, Aleš Vodopivec, a moderirala Sonja Leboš. Okruglom stolu ljubazno je prisustvovala i gđa Ksenija Bogdanovic. Izlaganje Andrije Mutnjakovića možete pročitati ovdje.

Tom prilikom objavljen je katalog izložbe, s diskurzivnim tekstom Sonje Leboš te razgovorom Bogdana Bogdanovića i Vere Grimmer.

Svoj osobni kustoski doprinos Leboš vidi u izvođenju pojma arhitekture kao primijenjene antropologije, te u podcrtavanju historiografije o dotad manje vidljivom segmentu Bogdanovog rada a to je Nova škola, cemu se u 2015. godini posvećuje i skup "Bogdan Bogdanovic-Uvod u celinu" u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu i na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, fakultetu na kojem je danas moguće da se ugrožava rad Ljiljani Blagojević. Nedavno je na temu Nove škole u knjizi urednice Beatriz Colomina "radical pedagogies" objavljen tekst Vladimira Kulića.