Arhiva

Naša urbanološka istraživanja započela su višegodišnjim projektom Prostor identiteta, prostor interakcije, prostor promjene (PIPIPP) koji je 2010. rezultirao istoimenom publikacijom koju možete naći ovdje.

Godine 2009. Arhitektonska mreža ANALOG okupila je nekoliko aktera (Društveni centar Mosor, Platforma 9.81, UIII) oko projekta BLOKiranje koji se bavio zagrebačkom donjogradskom blokovskom strukturom. Više o projektu može se pročitati u Info magazinu kojeg je izdao Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Iz PIPIPP projekta proizašle su dvije programske linije o kojima više možete pročitati na istoimenim blogovima: res urbanae i aRs PUBLICae. Početna istraživanja u okviru aRs PUBLICae možete naći i na blogu 1%zaumjetnost, a istraživanja su inspirirala i građansku inicijativu sličnog imena 1%zagrad

Jedan od najvažnijih rezultata projekta res urbanae jest hibridno književno-analitičko djelo Ispražnjeno u povratu (prilog etnologiji praznine) autora Bojana Mucka (urednica Sonja Leboš), objavljeno 2012. godine u suradnji s Heinrich Boell fondacijom. Arhitektica Dafne Berc se u okviru projekta intenzivno bavila urbanim managementom, a jedan od shematskih prikaza urbanog managementa u gradu Zagrebu možete naći ovdje. Među značajnim postignućima svakako je i obnova urbane slike Bernarda Bernardija i Nenada Ilijića o čemu možete čitati ovdje.

Jedna od naših dugogodišnjih suradnica Antonija Komazlić koncipirala je i vodila projekt "Gredelj-stanje između".

Kao rezultat istoimene izložbe koja je održana u 2010. godine u Hrvatskom dizajnerskom društvu, 2013. godine objavili smo publikaciju Urbani mobilijarij, a autori su Luciano Basauri, Dominko Blažević, Dafne Berc, Jana Dabac i Sonja Leboš.