TOMISLAV GOTOVAC: Zagreb, volim te!

Darko Šimičić
19. 05. 2018. - 19. 05. 2018.
Institut Tomislav Gotovac, Krajiška 29
11-12.30

"Zagreb ima svoju visinu, težinu, obujam, dah i svoju modu."
Ova rečenica dio je kratkog teksta kojim Tomislav Gotovac opisuje svoju namjeru da snimi eksperimentalni film Totalni portret grada Zagreba. Grad Zagreb je u Gotovčevom opusu zauzimao centralno mjesto kao neiscrpni motiv i inspiracija u filmovima, performansima i fotografskim radovima i ujedno bio integralni dio njegovo promišljanja odnosa života i umjetnosti.
Performativnim  predavanjem koje namjeravam izvesti u Krajiškoj 29, nekad stanu u kojem je umjetnik proveo većinu života a danas sjedištu Instituta Tomislav Gotovac, želim ukazati na bitna mjesta unutar njegovog velikog opusa u kojima su grad (prvenstveno Zagreb, ali i neka druga mjesta gdje je djelovao: Beograd, Osijek, Split, Ljubljanu, Trst…) i umjetnik povezani u intrigantnu priču o gradu kao ljudskom  biću. Predavanje će biti popraćeno prezentacijom fotografskih i filmskih radova i razgledanjem site-specific instalacije realizirane u dijelu stana (kuhinja, hodnik, WC), totalnom ambijentu posvećenom Kurtu Schwittersu.
Darko Šimičić

O autoru

DARKO ŠIMIČIĆ
Rođen je 1957. godine u Slavonskom Brodu. Živi i radi u Zagrebu.
Suosnivač je Instituta Tomislav Gotovac u Zagrebu (2012.), gdje je zaposlen kao tajnik i istraživač. Bio je programski menadžer u Soros centru za suvremenu umjetnost / Institutu za suvremenu umjetnost (1994. – 2006.) i radio u dokumentacijskom odjelu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (2006. – 2009.).
Od kraja 1970-ih godina započeo je prikupljati arhiv i kolekciju djela suvremenih hrvatskih umjetnika. Njegova recentna istraživanja fokusirana su na grupe i umjetnike u hrvatskoj umjetnosti 60-ih i 70-ih godina (Tomislav Gotovac, Gorgona, Mangelos, Grupa šestorice autora). Bio je član projektnog tima retrospektivne izložbe Tomislava Gotovca (Rijeka, Usti nad Labem, Ljubljana, 2017 – 2018.) i jedan od urednika knjige Tomislav Gotovac: Anticipator kriza, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka 2017.