Svjetlo kao materijal, sjene kao forma

Goran Petercol
02. 11. 2018. - 02. 11. 2018.
Urbani centar Šibenik
20.00 sati

Kustosica: Sonja Leboš
Goran Petercol je umjetnik čiji se rad često fokusira na svjetlo kao materijal, istražujući forme i metode isticanja i privlačenja pažnje na oblik koji zajedno čine objekt i njegova sjena, ili pak materijalnost i temporalnost svjetla kao bljeska. Za Petercola "svjetlo stvara formu, ono određuje i realitet" pa tak npr. rad Blokovi "prenosi jedan realitet u drugi" (Petercol: Landcapes, AGM). Teme translokacije (premještanja formi iz jednog sustava u drugi), pojavnosti i transformacije kroz reiteraciju, motiviraju brojna pitanja o odnosu svjetla i prostora. Umjetnik svojim radom potvrđuje svoje riječi kako "prostor postoji unutar granice osvjetljenosti".
Leonida Kovač naziva Petercolove radove "prostorima digresije", a umjetnik sâm često koristi i pojam "međuprostora", definirajući ih kao prostore koje "djeca prepoznaju kao prostore za igru jer su neutralniji od ostalih prostora".
 
 
Artist-talk Gorana Petercola odvija se u okviru projekta Iluminovizija – vidici postindustrijskog i postlegaliziranog grada, u suradnji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) i Sobe DAŠ Društva arhitekata Šibenika.
 
Podrška: Ministarstvo kulture

O autoru

Petercol, Goran, hrvatski umjetnik (Pula, 1949). Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1975 (R. Goldoni). Suradnik Majstorske radionice Lj. Ivančića 1976–78. Od 1977. do 2007. likovni urednik u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža. Predavao na Akademiji likovnih umjetnosti u Rijeci.
U svojim radovima naglašava procesualnost. Od sredine 1980-ih nastaju instalacije u kojima sjenu tretira kao formu, pa ona postaje, uz predmet i svjetlo, važan konstruktivni element (Radovi: Sjene, 1985–95; Sjene gradova, 1993–94; Fenster, 1997; Negativi, 1999, Fleševi, 2002; Refleksije, 2005). Bavio se i scenografijom. Svjetlo kao materijal perzistira i u brojnim drugim radovima: After Reflections, Aluxia, Blokovi, Entrance/Exit, Hommage P.Manzoniju, In/Out, Kalup, Tri otoka, Rupa, i dr.