Retropolis

Stella Leboš, Luana Lojić
14. 02. 2022. - 14. 02. 2023.
Galerija "Zoja Dumengjić" pri KBC Split
kustosica: Sonja Leboš

U suradnji s Hrvatskim udruženjem likovnih umjetnika Split i 41. Splitskim salonom „Ne posve izgubljeni jedni za druge“ (kustosice: Ivana Meštrov i Ana Janevski)

U prizemlju centralne zgrade KBC-a Split na Firulama 14. veljače 2022. otvorena Galerija Zoja Dumengjić. Galerija je nazvana po arhitektici koja je projektirala bolnički sklop na Firulama.

Riječ je o zajedničkom projektu Hrvatske udruge likovnih umjetnika Split i Kliničkog bolničkog centra Split, a sama ideja je proizašla iz najesen održanog 41. Splitskog salona naziva „Ne posve izgubljeni jedni za druge“, kojeg je kurirala Ivana Meštrov u suradnji s Anom Janevski

Prva izložba jest "Retropolis", projekt Udruge za interdisciplinarna i interkulutiralna istraživanja. U ovom izdanju predstavljaju vizualna antropologinja i etnologinja Sonja Leboš te vizualne umjetnice Stella Leboš i Luana Lojić. „Retropolis“ je posvećen znamenitoj arhitektici i projektantici sklopa splitske opće bolnice Firule iz 1951. godine.

 

Projekt Retropolis započeli smo 2019. godine istraživačkim modulom u Karlovcu i Ogulinu, Splitu te Omišu.

 

Press cut

Slobodna Dalmacija

KBC Split

Jutarnji list

 

O autorima

Luana Lojić bavi se primijenjenom biofilijom i internet nomadstvom. Od poezija za kamenje do živih instalacija, videa, filma, voice overa i live arta koji tematiziraju odnos čovjeka sa sustavima, percepcijama i materijalnostima što ga okružuju, u svom radu nastoji shvatiti prirodne procese izvan i unutar pojma osjetila. 1/6 umjetničkog kolektiva za interdisciplinarno djelovanje znanosti i umjetnosti Ljubavnice te kolektiva M28.

Stella Leboš dizajnerica je i umjetnica. Članica UIII-a, te kolektiva za interdisciplinarno djelovanje znanosti i umjetnosti Ljubavnice, te osnivačica branda 47.