Rotterdam 2040, film

Gyz La Rivière
08. 07. 2018. - 08. 07. 2018.
krov zgrade arhitekta Ivana Vitića na Baldekinu, Trg Petra Preradovića 4
20.00
ulaz slobodan

Kakva je budućnost evropskih gradova i koji su parametri koji određuju tu budućnost? Kakav život želimo, odnosno, kakvu vrstu urbanog okoliša tražimo, a što zapravo dobivamo?

Dva su to osnovna pitanja koja mogu poslužiti kao uvod za film "Rotterdam 2040" nizozemskog autora Gyza La Rivièrea. Brzinom koja je neuobičajena za filmski medij, a vrlo česta u reklamama ili glazbenim spotovima, La Rivière rekonstruira povijest Rotterdama, središta nizozemske arhitektonske kulture, od bombardiranja u 2.svjetskom ratu do danas, razvijajući narativnu strukturu povijesnog razvoja u scenarij za budućnost sve do 2040. godine (ta godina je odabrana jer će 2040. godine biti 100 godina od bombardiranja te 700-godišnjica osnutka grada).

La Rivière se odlučio za čitanje povijesnih događanja iz vlastite, vrlo osobne perspektive, što čini film radikalnim, pomalo apsurdnim, ali mu istovremeno daje autentičnost.

O autoru

Gyz La Rivière (1976, Rotterdam) nizozemski je umjetnik koji izlaže od druge polovice 1990-ih. U svom radu Gyz istražuje kulturalne i društvene označitelje i spaja ih s vlastitim (vizualnim) bazama podataka koje nastaju putem računalne animacije, video igara, letaka, TV vijesti, te niza drugih medijskih isječaka. Dislociranjem slika iz njihovog originalnog konteksta te aranžiranjem istih u novi, autonomni kontekst, Gyz stvara hiper-realistične medijske instalacije.