Privremeni spomenik za tvornički spomenik

umjetnički kolektiv Ljubavnice // art collective Lovers
10. 11. 2018. - 10. 11. 2018.
Crnica, Šibenik
Umjetnička instalacija "Privremeni spomenik za tvornički spomenik" biti će postavljena 10.11.2018. u vrijeme zalaska Sunca, u 16 sati i 35 minuta, a trajati će jedan puni sat, otprilike do izlaska Mjeseca. Osim razgledati instalaciju, posjetioci će moći porazgovarati s umjetnicama i kustosicom projekta.

Za sve one koji trebaju pomoć pri pronalaženju "Privremenog spomenika..." kustosica će čekati zainteresirane ispred glavnog ulaza na bazen Crnica od 16 do 16.15. Zainteresirani se mogu javiti i na kontakte navedene na UIII mrežnoj stranici: http://uiii.hr/contact

U šibenskom kvartu Crnica, na mjestu na kojem je nekad bio tvornički spomenik TEF-a, u okviru projekta Iluminovizija umjetnički kolektiv Ljubavnice postaviti će rad "Privremeni spomenik za tvornički spomenik". Ovaj umjetnički rad uključiti će zemljanu bateriju, "jednu lampicu koja stane na jagodicu prsta" a koju "napaja 8 vreća zemlje" (iz teksta Lane Pukanić). Na mjestu nekadašnjeg spomenika tvornici čiji se ostaci danas primjećuju samo u ostacima troske koja je sedimentirana na tlu nekadašnjeg tvorničkog kruga, tako nastaje privremeni spomenik koji ukazuje na potrebu uspostavljanja novog odnosa s energijom, koju najčešće doživljavamo kroz svjetlo i toplinu, ali i s tlom na kojem i od kojeg živimo. Istovremeno, svojim pozicioniranjem na mjestu odbačenog tvorničkog spomenika, ova performativna instalacija ukazuje i na nužnost očuvanja memorije mjesta.

Kustosica projekta Iluminovizija Sonja Leboš zahvaljuje umjetnici Lani Stojičević, koja je tijekom 2018. godine u okviru projekta Otvorenog likovnog pogona ukazala na postojanje tvorničkog spomenika TEF-a, te Gustavu Červaru na razgovoru i inspiraciji za viziju kako bi mogla izgledati Crnica u budućnosti.

Razgovor s Gustavom Červarom pročitajte ovdje.

O autorima

Umjetnički kolektiv Ljubavnice polazi u svom radu od temeljnog koncepta spajanja umjetnosti i znanosti, a radovi nastaju kroz istraživačke procese u obliku interdisciplinarne suradnje. Članice kolektiva su Tamara Bilankov, Hrvoslava Brkušić, Stella Leboš, Luana Lojić, Ivana Pipal i Ana Vuzdarić.

Više o Ljubavnicama pročitajte ovdje:
https://vizkultura.hr/intervju-ljubavnice/