Predavanje Armine Pilav. Zamračenje: rat, tmina i grad

Armina Pilav
07. 07. 2018. - 07. 07. 2018.
SHE bio bistro, 1. kat, Zlarinski prolaz 2, Šibenik (polazna točka šetnje biti će dogovorena nakon predavanja)
19.00 sati
Predavanje

22.00 sati
Noćna šetnja gradom: Darkening Šibenik

Kustosica: Sonja Leboš

Zamračenje: rat, tmina i grad

Razaranje. Zamračivanje prostora. Nevidljivo tijelo. Podzemni prostor. Strah. Reprezentacija. Moć. Materijali. Odsustvo električnog svjetla. Kolektivne prakse.

Ovo predavanje će istražiti oblikovane ili slučajne događaje zamračenja gradova, iskustvene artefakte odnosa prostora i vremena te druge materijale tranzicijskih prostora tmine kakvi su nastajali u ratno vrijeme (1992-1996) u Sarajevu. Istovremeno, to je pokušaj stvaranja epizodnog narativa koji razmatra stanje tmine, razne skale procesa zamračivanja u urbanom prostoru, strategije građanske obrane i druge noćne kolektivne prakse koje nastaju u prostoru između svjetla i tame.

 

Darkening Šibenik

Darkening Šibenik je noćna konverzacija u hodu s građanima i sudionicima programa o prostornim uvjetima u gradu te odnosima svjetla i tame. Razgovor se oslanja na tehnološki momentum uvođenja električne rasvjete već u 19-om stoljeću te problematiziranje suvremene politike osvjetljavanja (i mračenja) Šibenika.

O autoru

Kroz svoja istraživanja i praksu Armina Pilav razmatra mogućnosti kako od-ratiti (za razliku od za-ratiti) prostore, analizira tranzicijsku arhitekturu, ekologije transformacije grada i društva u uvjetima prostorne destrukcije. Armina trenutno ima Marie Curie postdoctoral research fellow status, te predaje na TU Delft Faculty of Architecture na Katedri za metode i analizu. Ko-tutor je neakademskog programa pod nazivom I-TEAM koji proučava i od-učava, u organizaciji Relais Culture Europe (Paris). Članica je udruženja za umjetnost i kulturu Crvena iz Sarajeva. Oslanja se na procese kolektivnog stvaranja znanja u akademskim i neakademskim okružjima, pri čemu primjenjuje vizualne medije i arhitektonske materijale, feministički pristup radu, cross-media pedagogiju, source-based dizajn u (re)produkciji prostora i društva. Osim istraživanja, publiciranja i predavačkih aktivnosti, Armina razvija vizualne radove i seminare, te individualno i kolektivno povezuje arhitekturu i umjetničke prakse na konferencijama, festivalima i internacionalnim izložbama kao što je Bijenale arhitekture u Veneciji.