Budućnost gradova: projekcija filma

Gyz La Rivière, Sonja Leboš
17. 06. 2018. - 17. 06. 2018.
Stara vojna bolnica Vlaška
Sonja Leboš: Uvod 11.00
Projekcija filma: 11.30-13.00
Diskusija: 13.00-13-30

u suradnji s Design District Zagreb

Kakva je budućnost evropskih gradova i koji su parametri koji određuju tu budućnost? Kakav život želimo, odnosno, kakvu vrstu urbanog okoliša tražimo, a što zapravo dobivamo?

Dva su to osnovna pitanja kojima se bavi kulturna antropologinja Sonja Leboš u svom kratkom predavanju koje će poslužiti kao uvod za film "Rotterdam 2040" nizozemskog autora Gyza La Rivièrea. Brzinom koja je neuobičajena za filmski medij, a vrlo česta u reklamama ili glazbenim spotovima, La Rivière rekonstruira povijest Rotterdama, središta nizozemske arhitektonske kulture, od bombardiranja u 2.svjetskom ratu do danas, razvijajući narativnu strukturu povijesnog razvoja u scenarij za budućnost sve do 2040. godine (ta godina je odabrana jer će 2040. godine biti 100 godina od bombardiranja te 700-godišnjica osnutka grada).

La Rivière se odlučio za čitanje povijesnih događanja iz vlastite, vrlo osobne perspektive, što čini film radikalnim, pomalo apsurdnim, ali mu istovremeno daje autentičnost.

O autorima

Gyz La Rivière (1976, Rotterdam) nizozemski je umjetnik koji izlaže od druge polovice 1990-ih. U svom radu Gyz istražuje kulturalne i društvene označitelje i spaja ih s vlastitim (vizualnim) bazama podataka koje nastaju putem računalne animacije, video igara, letaka, TV vijesti, te niza drugih medijskih isječaka. Dislociranjem slika iz njihovog originalnog konteksta te aranžiranjem istih u novi, autonomni kontekst, Gyz stvara hiper-realistične medijske instalacije.

Sonja Leboš (1967)je kulturna i urbana antropologinja, osnivačica Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja, kadnidatkinja za doktoricu znanosti na Sveučilištu u Zadru (tema radnog naslova "Grad na filmu, film u gradu").