Mnemosyne - arheologije zajednicke buducnosti

Mnemosyne je kolaborativna zagovaračka i istraživačko-edukativna produkcijska platforma koja okuplja akademske, aktivističke i stručne organizacije civilnog društva, i nezavisne istraživače s dugogodišnjom aktivnošću u polju kulturno-umjetničke produkcije i tradicijom društvenog angažmana u društvima JI Europe.
Programske aktivnosti projekta strateški su koncipirane, tematski profilirane i organizacijski objedinjene tako da u istraživačkoj, edukacijskoj, praktično-izvedbenoj i zagovaračkoj domeni omoguće funkcionalno povezivanje pojedinačnih formata projektnih aktivnosti i da u kontinuiranom vremenskom periodu omoguće kvalitativno unapređenu i održivu suradnju partnerskih organizacija na nivou daljnje konceptualizacije, metodološke razrade i praktične implementacije tih formata. 
Projekt sadržajno nadopunjuje postojeće aktivnosti partnerskih organizacija u lokalnim sredinama, omogućava nadilaženje nedostatka nacionalnih administrativnih preduvjeta za postojanje kontinuiranog protoka informacija, permanentnog odvijanja debata, te komunikacije i razmjene ideja i praksi kulturne i umjetničke produkcije u Evropi.

Platforma ima misiju:
1) osnivanje transnacionalne zaklade sa zadaćom poticanja kulturno-umjetničke produkcije, umjetnosti javnog dobra, performansa i instalacija, edukacijskih i diskurzivnih simpozija na lokacijama transkulturalne memorijalne baštine arhitekta Bogdana Bogdanovića u zemljama svih partnera;
2) implementacija transnacionalnih pristupa historiografiji povijesnih zbivanja od 1980-ih do danas s naglaskom na mirovne pokrete, uz snažnu kritiku nacionalističke paradigme kroz: a) rodno osjetljivo čitanje suvremene povijesti b) prostorni zaokret u tumačenju povijesnih zbivanja, ali i humanističkim znanostima općenito.

Razlog nastanka platforme je zajednički poriv:

-da se zagovara pravo na transnacionalnu suradnju kako u poljima kulture i umjetnosti tako i u polju kulture i umjetnosti bliskom polju obrazovanja i svim drugim segmentima društveno-političkog života, kao što su sloboda tiska i govora (što ne implicira pravo na govor mržnje);
-da se kritički suprotstavi ideološkim mehanizmima etno-nacionalizama;

- dekonstruira "Blut und Boden" ideologeme kao i ratnohuškačke medijske strategije koje su dovele do krvavog rata, ali koje i danas paraliziraju regiju održavanjem regionalne inačice globalnog izvanrednog stanja; 
- da se analizira detaljno razgradnju socijalističkih mehanizama zaštite radnika i radnica kao i temelja društvenog vlasništva na konkretnim studijama slučaja (Bor, Mostar, Vukovar, Šibenik, Trepča, Zadar) 
- da se preispita vladajući sustav glorifikacije ratničkih kasti, odnosno 'cultural heritage of war' (Vjollca Krasniqi).

Šibenik u 1960-ima, Tvornica lakih metala (TLM), jedno od najsnažnijih poduzeća u socijalističkoj Jugoslaviji.

Osnivači platforme Mnemosyne su:
1) Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (Zagreb)
2) Centar za kulturnu dekontaminaciju (Beograd)
3) OKC Abrasevic (Mostar)
Suradnja je započela 2010. odnosno 2013. godine.
2015. godine uključuje se i organizacija BLOCKFREI iz Beča, a u 2016. godini započinjemo suradnju s Vjollcom Krasniqi iz Prištine.