mnemosyne

Mnemosyne je projekt inspiriran autobiografijama dviju žena, Lenke Reinerove i Eve Grlić. Mnemosyne je o traumi progonjenih žena koje bježe pred svojim egzekutorima, o stravičnoj povijesti Evrope za vrijeme nacizma i fašizma, povijesti koja se danas tako marljivo gura pod tepih tlapnji globalnog zoniranja, o nemogucnosti opstanka podijeljenog svijeta koji se podjaruje u sukobu i neizvjesnosti globalnog izvanrednog stanja.

Mnemosyne ukazuje na značaj poetika sjećanja naspram politika pamćenja, ali i na nužnost transnacionalnog sjećanja: da, nacizam je bio "pobijeđen" u jednom dijelu Evrope, ali Franco je držao Spanjolsku pod fašističkom čizmom do svoje smrti. Jalta, formalno političko razrješenje grijeha koje je omogucilo Rauffu da skonča u Las Condesu u Santiago de Chileu, ili ustaškoj emigraciji da širi svoju gnusnu indoktrinaciju generacijama u Argentini, Australiji, a i drugdje. Jalta, kada su pobjedničke figure odlučile kazniti Njemacku tako da su kažnjavale 16-godišnjake i godišnjakinje, dok su se zlikovci vec gnijezdili po Juznoj Americi.

Ah, Evropa. Oh, Amerika. Tko to čini trope tužnima?

Oh, Amerika. Ah, Evropa.

Mnemosyne je danas platforma koja okuplja četiri organizacije iz Beograda, Beča, Mostara i Zagreba, s ciljem otpora proizvodnji permanentnog izvanrednog stanja u regiji a s težnjom stvaranja uvjeta za kontinuiranu suradnju na transnacionalnim istraživanjima i projektima.