Zagrebački velesajam 1956.-1961.

Sonja Leboš, Lana Lovrenčić
21. 05. 2024. - 06. 06. 2024.
Galerija “Modulor”, Park Stara Trešnjevka 1
Zagrebački velesajam 1956.-1961.
Društveni, privredni, (geo)politički i prostorni zamašnjak razvoja socijalističkog grada

21. svibnja– 6. lipnja 2024.
Kustosice: Sonja Leboš, Lana Lovrenčić

Otvorenje izložbe: 21. 5. 2024. u 19 sati
Radno vrijeme Galerije “Modulor”: radnim danom od 10 do 20 h

Koncept: Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja
Produkcija: Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja u suradnji s Centrom za kulturu Trešnjevka i Institutom za povijest umjetnosti

Podrška: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija
Rad UIII-a podržava Zaklada "Kultura nova"

Izložba je dio istraživačkog projekta Instituta za povijest umjetnosti FEMO – Fenomeni hrvatskoga umjetničkog moderniteta;
Interne istraživačke projekte financira Europska unija – NextGenerationEU iz sredstava osiguranih u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021.–2026. (NPOO).

 

Izložba daje smjernice za proučavanje društvenog, privrednog, (geo)političkog i prostornog doprinosa Zagrebačkog velesajma razvoju jednog socijalističkog grada, a time i (socijalističkog) svijeta. Zagrebački velesajam locus je snažnog odraza globalnih dinamika koje su se na njemu ogledale u vrijeme zaoštravanja politika Hladnog rata, kao rezultata podjele svijeta nakon 2. svjetskog rata na dva ideološka pola, kapitalistički i socijalistički. S druge strane, Zagrebački velesajam povezivao je te polove kroz sveprisutni konzumerizam i nadmetanje u tehnološkom napretku, što je podrazumijevalo i omogućavalo ekstrakciju prirodnih resursa u dotada neviđenim razmjerima. Ova izložba, prva u nizu izložbi koje ćemo posvetiti Zagrebačkom velesajmu, bavi se razdobljem od njegove inauguracije na desnoj obali Save do 1961. godine, koja donosi formaliziranje Pokreta nesvrstanih, privrednu stagnaciju, dok se u lokalnom kontekstu formiraju obrisi Novog južnog Zagreba.

Sonja Leboš, Lana Lovrenčić

O autorima

Sonja Leboš
Dr.sc. Sonja Leboš obranila je doktorsku disertaciju naslova “Grad na filmu, film u gradu: Zagreb 1941.-1991., kulturno-antropološka perspektiva” u studenom 2022. godine. Diplomirana kulturalna antropologinja te hispanistica, ekspert za kulturni turizam, likovna pedagoginja, studirala je i scenografiju i arhitekturu u Pragu i Zagrebu. Njene aktivnosti kreću se u području kulturalnih i urbanih studija, obrazovanja i produkcije u kulturi i umjetnosti, vizualne i urbane antropologije te analize diskursa, a kustosko-umjetničko i znanstveno djelovanje u području javnog kulturnog rada na međama narativnog urbanizma i vizualnih umjetnosti, dizajna, teorije i prakse performativnosti, filma i novih medija.

Lana Lovrenčić

CV ovdje